Här kan du köpa boken

I RÖSTRÄTTSKVINNORNAS TIDEVARV –
Norrtälje, Rimbo och Häverö för 100 år sedan

I rösträttskvinnornas tidevarv - framsida

Vill du köpa vår bok är du välkommen att antingen köpa den här på hemsidan eller så direkt av Margareta eller Osa personligen. Den finns också till salu på nedan platser:

Vilka var rösträttskämparna i Norrtälje kommun för 100 år sedan? Fanns det några? Det var frågan vi ställde oss när vi tack vare Riksdagens 100-årsfirande blev mer och mer uppmärksammade på de kvinnor som kom in i Riksdagen vid det första riksdagsvalet där kvinnor fick rösträtt 1921. Så började vår resa in i arkiven för att hitta spåren efter Lisa, Maria, Anna och Amanda samt alla de andra lokala rösträttskvinnor som ju fanns där även om de ibland var svåra att upptäcka. Vi fick läsa på om hur vår stad, samhälle och landsbygd styrdes och var uppdelad för att veta var vi skulle leta och är djupt tacksamma för all hjälp vi fått av kunniga och engagerade människor under de dryga två år det tagit oss att göra vår research inför vår bok.

I boken får du möta bland annat den första kvinnan i Norrtälje stadsfullmäktige Lisa Tidblom, småbrukaren och föreståndaren för Emmaus Maria Winqvist, handlerskan och nykterhetskämpen Sigrid Ericson, lärarinnorna Maria von Zweigbergk och Anna Vidergren, barnmorskan Rut Stocke, hushållerskan Sigfrida Holmström och fotografen Amanda Wallin samt många fler från Norrtälje stad, Rimbo municipalsamhälle och Häverö landskommun.

Du får också läsa om Roslagsbanans betydelse, skolorna, folkrörelserna, kommunreformerna och jubileumsåret 1922 med kungabesök och könsmärkt folkomröstning samt kvinnors lokala organisationer som F.K.P.R Norrtälje, Kvinnoklubben och Hvita Bandet.

Margareta och Osa
BalticFem

Varukorg

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.   Lär dig mer