Rösta – och kryssa en kvinna!

Bandiar logos

Det politiska samtalet mellan kvinnor är viktigt

bandiar20090529_a

Fredagen den 29 maj 2009 bjöd projektet BANDIAR in till ett seminarium där kvinnliga politiker, bland annat två som ställer upp i EU-parlamentsvalet den 7 juni, Kirsti Koltoff (fi) och Barbro Westerholm (fp) – samtalade om kvinnor och politik. Även två kvinnliga politiker på lokal nivå talade om hur det är att verka som kvinna och politiker nämligen Elisabeth Björk (s) oppositionsråd och Berit Jansson (c) 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen. Samtalet rörde sig förutom kring jämställdhet och feminism också kring EU och vilka olika önskemål och visioner som fanns hos de medverkande när det gäller EU-valet.

bandiar20090529_gunilla

Moderator och samtalsledare var Gunilla Sterner, jämställdhetsexpert. Gunilla kom till Stockholm från Malmö 1972 och har sedan 1994 arbetat som särskilt sakkunnig i jämställdhet på länsstyrelsen i Stockholms län. Hon har också arbetat för regeringen med att följa upp EUs arbete när det gäller arbetet för att motverka mäns våld mot kvinnor.

Gunilla förde med sig en personlig fråga från sin yngsta dotter som får rösta för första gången på söndag den 7 juni. Amandas fråga var hur hon skulle hitta information kring valet, kandidaterna och vilka frågor som är viktiga att bry sig om.

Berit Jansson (c) 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen

Berit Jansson (c) 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Norrtälje kommun har ett svar att ge Amanda när det gäller varför EU-parlamentet är så osynligt även för någon i Amandas generation som är van vid att söka information på nätet. Besluten i parlamentet bygger ju på konsensus och konsensus betyder långa processer utan stora konflikter och därför inte heller särskilt massmedialt intressant. Vi behöver mer sådant här säger hon, och en bättre dialog med våra parlamentariker. Jag önskar mig ett smalare men vassare EU som sysslar med fredsfrågor, miljö och mänskliga rättigheter. Vi kvinnor behöver också stötta kvinnor säger Berit och avslutar med att uppmana oss alla att kryssa en kvinna oavsett vilket parti vi kommer att rösta på – något som möts av instämmande från alla runt borden.

Elisabeth Björk (s) oppositionsråd För mig har alltid EU varit ett fredsprojekt säger Elisabeth Björk (s) oppositionsråd i Norrtälje kommun. Kanske har det att göra med att jag är född i Danmark och har växt upp med berättelserna om hur illa det var under andra världskrigets ockupation och hur framförallt min morfar fick lida då.

Makt och politik är lika med demokrati för mig. Att överbrygga gränser och jobba för demokrati, miljö och mot människohandel är för mig viktiga EU frågor. Jämställdhet är också en sådan överstatlig fråga som alla är överens om är en viktig fråga för EU. Jag tror att kvinnor driver kvinnors frågor – vardagsfrågor som barnomsorg och äldreomsorg tex.

Kirsti Koltoff (fi)Behövs ett feministiskt EU? var rubriken på Kirsti Kolthoffs (fi) anförande. Kirstiär andra namn på Feministiskt intiativs lista till Europaparlamentet och hennes hjärtefrågor är naturligtvis feministiska. Hon är för Kvinnofrid, kvinnobudget, klimatsmart EU, kvinnosolidaritet och kvinnorepresentation. Förutom att berätta om sin politiska ståndpunkt så berättade också Kirsti om sin tid som lobbyist i EU. Kirsti verkade under många år i European Women’s lobby som är den största sammanslutningen av kvinnoorganisationer i EU. De granskar EU  ur ett jämställdhetsperspektiv och informerar både beslutsfattare och kvinnoorganisationer om lagförslag och EU program.

Barbro Westerholm (fp)

Barbro Westerholm (fp) riksdagsledamot för Stockholms län och femte namn på Folkpartiets lista till Europaparamentet, avslutade genom att prata om kvinnors ledarskap i politiken. Barbro arbetar främst med äldrerelaterade frågor samt frågor som rör homo- bi- och transsexuellas rättigheter. Hon vill bli äldres röst i EU. Barbro berättade att första gången hon egentligen blev medveten om jämställdhetsproblematiken var när hon arbetade som generaldirektör för socialstyrelsen, satt som Nordens representant i WHO. Innan dess hade jag naturligtvis vetat om problemet men det var först där som det verkligen berörde mig ”på riktigt”. Ett exempel var att jag utsattes för härskartekniker – många gånger omedetvetet – när jag skulle tala. Man tog av sig sina hörlurar (med simultantolkningen) och pratade med bänkgrannen när det blev min tur tex. Det slutade med att jag valde att inte tala utan att istället ta fram OH-bilder där jag ritade – det måste de ju i alla fall titta på, sa Barbro. Till slut var det någon som frågade mig om detta och jag kunde då lyfta problemet och vi fick en mycket bra och livlig diskussion om det och efter den diskussionen så satt alla som ljus när jag skulle hålla ett anförande.

bandiar20090529_b

Barbros avslutande ord till alla kvinnor som vill driva en fråga politiskt var:

Se till att vara dubbelt så påläst (ta reda på fakta), hitta dina vänner, se motståndarnas argument, ha en beredskap för det oförutsedda, tappa inte humöret och framförallt – ha tålamod!

 

Varukorg

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.   Lär dig mer