8 mars 2008

Den internationella kvinnodagen firas den 8 mars

Den internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Datumet firas också av FN och i många länder är det en nationell helgdag. Internationella kvinnodagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen. 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.

I en del länder firas dagen genom att kvinnor får presenter och blommor och ett ”grattis på kvinnodagen” – en gest som dock många feminister reagerar mot då de knappast anser att det finns anledning att gratulera kvinnor på en dag som uppmärksammar ojämställdheten i samhället.

8:e marskommittén i Norrtälje

2004 instiftades ett pris – årets nätsticka – av nätverket 8:e marskommittén i Norrtälje där BalticFem ingår som en av grundarna, bland andra kvinnoorganisationer. Priset delas ut till den som gjort en berömvärd insats för andra kvinnor i Norrtälje kommun.

Priset har tilldelats:

2008 –

2007 – Marie Lundberg

2006 – Annika Ekström

2005 – Gunilla Lund och Marianne Mellberg, Sinnenas hus

2004 – Kvinnojouren Snäckan

Varukorg

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.   Lär dig mer